Kan man låna till kontantinsats?

Innehåller annonslänkar
Låna till kontantinsats:
Låna till kontantinsats via Advisa Jämför lån till kontantinsats →
Låna till kontantinsats via Lånekoll Jämför lån till kontantinsats →

Kan man låna till kontantinsats? Här nedan svarar vi på den frågan till alla som går i funderingen att finansiera sin insats med något annat än sina egna pengar.

Kan man låna till kontantinsatsen?

Man kan låna pengar till insatsen men inte med bostaden som säkerhet. Du kan inte hitta en bank som lånar ut pengar även till insatsen med bostaden som säkerhet för det lånet. Du måste ha minst 15 procent i insats. Så letar du efter en bank som kan belåna 100% av bostaden så kan du alltså sluta leta. Men man kan ta ett privatlån för att låna till insatsen. Det är det bara din egen ekonomi och val bank kan som kan sätta stopp för. Inget annat.

Hur mycket får jag låna?

Det är en fråga många ställer sig någon gång i livet. Men det tråkiga svaret på den frågan är att man kan inte räkna ut det på något sätt utan måste fråga den långivaren man vill låna pengar från helt enkelt. Det är först då som du vet exakt hur mycket du får låna på din lön. Det går alltså inte ta någon genväg där och enkelt räkna ut det. Vill du läsa mer om olika lån kan du titta till höger om detta svar om du besöker min sajt via en stor dator eller längst ned om du besöker den med en mobil av något slag.


Vad är ett blancolån?

Det är ett lån där du inte lämnar något av dina ägodelar i säkerhet. Du kan alltså låna pengar utan att göra just det. Om du tar ett billån med bilen som säkerhet så lämnar du alltså bilen som säkerhet för lånet till banken så om du inte betalar för dig kan dom ta bilen av dig. På så sätt tar dom mindre risk och kan ta mindre betalt. Men lån utan säkerhet är ofta dyrare men ställer mindre krav. Det är blancolån. Kallas även för privatlån och lån utan säkerhet.

Vad är ett topplån?

Topplån vart framförallt ett ord man använda förut men eftersom du nu för tiden måsta ha minst en insats på 15 procent så erbjuder många banker ett bottenlån från 85 procent. Och sedan kallas testen för kontantinsats. Men förut så hade du bottelån och topplån. Där topplånet ofta var ett lån där du inte lämnade bostaden som säkerhet för lånet. Men det finns fortfarande banker som har topplån och bottenlån och då kan det se ut så att du har ett bolån på 75% och sedan topplån på 10% och sedan insats 15% till exempel.

Vad är ett bottenlån?

Ett bolån var tidigare uppbyggt så att du hade bottenlån och topplån men sedan kom kontantinsatsen med bolånetaket och då försvann topplånet lite. Kvar var bottenlånet på max 85 procent av bostadens värde och sedan kontantinsatsen på 15 procent. Men det finns även banker som har kvar topplån med en uppdelning som kan se ut så här till exempel: bottenlån 75%, topplån 10% och sedan insats 15 procent.

Det finns ingen bank som lånar ut mer än 85 procent med bostaden som säkerhet. Däremot finns det banker som kan låna ut hela eller delar av kontantinsatsen men då med ett privatlån istället. Det vill säga ett lån där du inte lämnar något i säkerhet. Jag har idag skapat en lista här till höger som ska göra att du kan hitta fler vanliga frågor om lån.


3 Feb 2024